IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Apel do konsumentów i przetwórców żywności!

logo7org

                                      

                                               

                                                                                                          19.11.2020

 

 

Szanowni Państwo!

 

Z początkiem 2017 roku weszły w życie przepisy dotyczące dobrowolnego znakowania środków spożywczych informacją PRODUKT POLSKI. Celem znakowania jest wyróżnienie produktów krajowych wytworzonych z polskich surowców, umożliwiające konsumentom odnalezienie ich na półkach sklepowych. Od 30 września 2020 wszedł w życie obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę z grafiką kraju pochodzenia produktu. Z zebranych informacji wynika, że sprzedaż produktów krajowych znakowanych flagą polską przynosi zauważalne wyniki.

Niepokoi nas jednak fakt, że nie wszystkie firmy przestawiły się na znakowanie produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami, ograniczając pozytywny wpływ sprzedaży żywności na gospodarkę.

Apelujemy do producentów, aby nie zaniedbywali obowiązku znakowania produktów krajem pochodzenia. Apel kierujemy również do konsumentów, aby w większym stopniu zawracali uwagę na kraj pochodzenia produktu podczas zakupów.

Aby sprzedaż żywności, w trudnym okresie pandemii, korzystnie wpływała na gospodarkę naszego kraju, niezbędna jest konsumpcja produktów wytworzonych lokalnie. Wówczas przychody i zyski trafiają do firm działających w Polsce. Wybierając produkty spożywcze wytworzone lokalnie, konsumenci ułatwiają sprzedaż produktów rolnych do sektora przetwórczego i detalicznego. Poprawia się tym samym płynność finansowa we wszystkich łańcuchach dostaw. To konsumenci przyczyniają się do utrzymania miejsc pracy i stabilizacji krajowej gospodarki.

W krajach Unii Europejskiej w okresie pandemii Covid-19, kiedy wiele znalazło się kryzysie gospodarczym, coraz większe znaczenie ma pobudzanie gospodarki krajowej przez kupowanie produktów wytworzonych lokalnie. Podczas częściowych lockdown’ów, kiedy wiele branż i rynków zostaje zamkniętych, sprzedaż żywności nabiera szczególnego znaczenia. To sektor żywnościowy pozostaje często stabilizatorem gospodarki.

 

Sygnatariusze:

Aleksander Dargiewicz

Prezes Zarządu

Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG

Mariusz Olejnik

Prezes Zarządu

Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych

Ignacy Zaremba

Prezes Zarządu

Polski Związek Hodowców

i Producentów Trzody Chlewnej

POLSUS

     

Jacek Zarzecki

Prezes Zarządu

Polskiego Związku Hodowców

i Producentów Bydła Mięsnego

 

Dariusz Goszczyński

Dyrektor Generalny

Krajowa Rada Drobiarstwa-

Izba Gospodarcza

Jerzy Wierzbicki

Prezes Zarządu

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego                   

Leszek Hądzlik

Prezydent

Polskiej Federacji Hodowców  Bydła

i Producentów Mleka

 

Do wiadomości: 

  1. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  2. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Podkategorie

Odsłon artykułów:
2051072

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

Strefy ASFźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
MRiRW wykres
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka