IMG 3554 2  IMG 6019 filtered  Obraz 185  Obraz 133

        

Czy likwidacja profesjonalnych ferm to dobry kierunek?

Przełom marca i kwietnia to tradycyjny czas zwiększonej aktywności organizacji prozwierzęcych. Przykładem takiej aktywności jest najnowszy apel jednej z organizacji która zaapelowała o likwidację ferm przemysłowych.

Samo hasło nie jest niczym nowym. Porusza jednak skala półprawd i niedopowiedzeń dotyczących żywności, dobrostanu zwierząt, środowiska i klimatu, a obliczonych na emocjonalne oddziaływanie na czytelników

Aktywiści wydają się nieświadomi wzajemnych powiązań działów produkcji i dochodów rolniczych, zasad konkurencji i wpływu produkcji zwierzęcej na klimat, nawołując do cofnięcia rolnictwa o kilkadziesiąt lat. Pozwolę sobie wypunktować najważniejsze grupy argumentów.

Ekonomiczne, gdzie aktywiści chcąc likwidacji nowoczesnych dużych gospodarstw nie biorą pod uwagę ekonomicznego efektu skali. Dochody rolników zależą bowiem od skali produkcji. Wszystkie parametry techniczne charakteryzujące proces produkcji żywca (plenność, wykorzystanie pasz, ceny zbytu) przyjmują wyższe wartości wraz ze wzrostem skali produkcji. Z czego będą żyli rolnicy prowadzący ekstensywną produkcję zwierzęcą na małą skalę? Kto będzie chciał się tym zajmować, jeżeli nie otrzyma satysfakcjonującego wynagrodzenia? Czy to jest kierunek, który powinniśmy przyjąć przy rosnącej liczbie ludności na świecie?

Rolnictwo to system naczyń połączonych. Po likwidacji dużych gospodarstw w kraju, zbankrutują małe, niezdolne do konkurowania. Pozostanie nam wtedy import i uzależnienie żywnościowe od innych krajów. Aby przekierować strumień żywności do naszego kraju, będziemy musieli słono zapłacić.

Zdrowotne. My również nie zalecamy nadmiernego spożywania mięsa. Jesteśmy zwolennikami diety urozmaiconej, zbilansowanej, zawierającej wszystkie niezbędne składniki pokarmowe zarówno roślinne jak i zwierzęce. Mięso jest naturalnym składnikiem ludzkiej diety a w niektórych okresach rozwoju wręcz niezbędnym do jego prawidłowego przebiegu. Propagujemy produkcję zwierzęcą o jak najmniejszym zużyciu leków weterynaryjnych, a zapewnienie odpowiedniej bioasekuracji i dobrostanu zwierząt eliminuje konieczność stosowania antybiotyków.

Środowiskowe. Potoczne opinie o większym negatywnym wpływie dużych gospodarstw na środowisko nie mają podstaw naukowych. Badania naukowe dowodzą, że jest odwrotnie, gdyż produkcja ekstensywna wpływa na środowisko w większym stopniu niż intensywna w przeliczeniu na jednostkę produkcji. Polskie badania naukowe[1] potwierdzają, że zużycie wody w systemie przemysłowym jest niższe dla drobiu o 69%, wieprzowiny o 40%, wołowiny o 53%, baraniny o 66%, jaj o 62% niż w systemie pastwiskowym.

Klimatyczne. Wbrew twierdzeniom aktywistów prozwierzęcych zrównoważona intensyfikacja produkcji zwierzęcej może okazać się kluczem do ochrony klimatu i zapewnienia dostępu do żywności. Zmiana produkcji zwierzęcej na bardziej efektywną stanowi atrakcyjną okazję do łagodzenia skutków emisji CH4 and N2O do atmosfery. Wyliczenia naukowców wskazują, że przestawienie produkcji zwierzęcej w kierunku bardziej efektywnych systemów może doprowadzić do obniżenia światowej emisji gazów cieplarnianych o 736 milionów ton eq.CO2[2].  Wymagane jest jednak przejście od ekstensywnych systemów produkcji do bardziej efektywnych systemów powiązanych z przemysłową produkcją pasz. Produkcja mleka i wołowiny odbywa się z wykorzystaniem pasz objętościowych, których bezpośrednio nie da się wykorzystać do produkcji żywności.

W Polsce rolnictwo odpowiada za 8% emisji wszystkich gazów cieplarnianych (tabela poniżej). Produkcja roślinna stanowi niecałe 4%, a zwierzęca nieco powyżej 4% całości emitowanych gazów cieplarnianych w kraju. Produkcja zwierzęca jest źródłem emisji gazów cieplarnianych w stopniu porównywalnym z produkcją roślinną. Najniższe emisje przypadają na produkcję trzody chlewnej (0,4%) i drobiu, które paradoksalnie są najczęstszymi celami ataków aktywistów. Tymczasem największym zagrożeniem dla klimatu jest sektor energetyczny (82,9%) i transportowy, z którego wszyscy korzystamy.

Emisja (kT eq. CO2) podstawowych gazów cieplarnianych w 2018 r. (bez LULUCF)

 

CO2

CH4

N20

razem

%

łącznie Polska

337 706

48 753

22 106

412 856

100,0%

Sektor energetyczny

316 464

22 904

2 719

342 087

82,9%

Przemysł

19 654

63

878

24 892

6,0%

Rolnictwo

940

14 587

17 589

33 117

8,0%

Produkcja roślinna

940

24

15 379

16 343

4,0%

gleby rolne

0

0

15 367

15 367

3,7%

wypalanie na polach

0

24

12

36

0,0%

Wapnowanie

527

0

0

527

0,1%

nawozy mocznikowe

413

0

0

413

0,1%

Produkcja zwierzęca

0

14 563

2 211

16 774

4,0%

fermentacja jelitowa

0

13 059

0

13 059

3,2%

odchody zwierząt

0

1 505

2 211

3 715

0,9%

Produkcja trzody chlewnej

0

910

602

1 512

0,4%

fermentacja jelitowa

0

444

0

444

0,1%

odchody zwierząt

0

466

602

1 068

0,3%

 

Źródło: Ministerstwo Klimatu, 2020: KRAJOWY RAPORT INWENTARYZACYJNY 2020 Inwentaryzacja gazów cieplarnianych w Polsce dla lat 1988-2018,

 

 

[1] Florek M. 2016: Funkcje i wykorzystanie wody w produkcji podstawowej i przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego. Przegląd Hodowlany nr 6, s. 7.

[2] Havlik i in. 2014: Climate change mitigation through livestock system transitions. https://www.pnas.org/content/111/10/3709

Odsłon artykułów:
2397327

Aktualności

Starsze...

Strefy ASF

kliknij na obrazku ↓

Strefy ASFźródło: https://www.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

Ostatnie notowania

kliknij na obrazku ↓
MRiRW wykres
 

Pobierz zasady bioasekuracji

kliknij na obrazku ↓

biosaekuracja okladka