Zmiany zachodzące na chińskim rynku wieprzowiny wywołane rozprzestrzeniającym się wirusem ASF

Z powodu rozprzestrzenienia się wirusa ASF na terytorium Chin szacowane pogłowie świń w 2019 roku wyniosło według USDA 340 mln sztuk (-21% r/r). Eksperci z USDA przewidują dalszy spadek pogłowia o 10% w 2020 roku. Od 2018 roku obserwowana jest masowa likwidacja stada podstawowego. Według nieoficjalnych danych w 2019 roku liczba macior spadła do 26 mln sztuk (-30% r/r). USDA prognozuje ograniczoną podaż żywca wieprzowego w drugiej połowie 2019 roku.

Konsumpcja wieprzowiny w bieżącym roku zmniejszy się o 9%, jednakże ciągły popyt na mięso wieprzowe zwiększy import o 60% r/r. Zmieniają się przyzwyczajenia konsumentów. W spożyciu stopniowo będzie malał udział świeżej wieprzowiny na rzecz wieprzowiny mrożonej. Chińscy konsumenci coraz częściej sięgają po inne gatunki mięsa, szczególnie po mięso drobiowe.

Malejąca podaż wieprzowiny oddziałuje w kierunku wzrostu cen, co będzie zachęcało producentów żywca do odbudowy pogłowia i ponownego zasiedlania budynków inwentarskich. Wiele gospodarstw o małej skali produkcji zostanie zastąpione przez nowoczesne gospodarstwa wielkotowarowe o dużej bioasekuracji. Cena żywca wieprzowego w Chinach od stycznia 2019 do końca lipca wzrosła do 19,06 juanów /kg (+55,8%).

Liczba ognisk oficjalnie zgłoszonych do OIE z tereny Chin wynosi 144 (do 2 lipca 2019), jednakże dane te są mało wiarygodne. Od pierwszego ogniska w Chinach w sierpniu 2018 roku wirus rozprzestrzenił się na kraje ościenne: Mongolię, Wietnam, Hongkong, Kambodżę, Laos i Koreę Północną. Wirus był wykrywany na granicy Japonii, Korei Południowej, Filipinach, Australii i Tajwanu w żywności przewożonej z Chin.